Kullanıcı Dostu Yeni Arayüz
10/11/2020
Her ne kadar blockchain devrimi başlayalı hayli bir zaman geçmiş olsa da hakkında bilinenler genelde kulaktan dolma ve kişiden kişilere aktarılarak gelen bilgiler. Bilimsel litaretürlerin oluşumu hep bu şekilde ola gelmiştir. Blockchain üzerine yazılan türkçe kaynak kitaplar bir düzine var, belki yok. Elle tutulur olanları da ayrıca tartışmaya açık. Lakin bunlar süreçlerin evrimi için olması gerekenler. Yeni yeni üniversitelerin blockchain’e kulak vermeye başladıklarını, ilgili çalışmalar yapmaya başladıklarını duyuyoruz ya da duyduk.
Bu koşullar altında myDexChain projesi bu bilgi açığını kapatmak amacıyla “akademiler” projesini hayata geçirdi. Yakın bir süreçte myDexChain, kendi Github’ı üzerinden bir akademinin kurulabilmesi için ne tür kriterlere sahip olması gerektiğini açıklayı bir tasarı ortaya koyacak. Konu üzerine yetkin olanlar ya da bu tarz bir giriş yapmak isteyen girişimci kişiler kriterlere uyarak bir akademi açabilecekler.
Akademilerin Sorumlulukları Ne Olacak?
Akademilerin asıl görevi myDexChain ve blokzincir konularında katılımcılarını bilgilendirmek. Eğitimler sunarak kişilerin aktivist ya da proaktivist olmalarına imkan sağlamak. Eğitimlerini tamamlayan aktivistler hem bireysel anlamda hem de ticari anlamda projesinin gelişmesi için profesyonel olarak çalışabilecek ve akıllı sözleşmeler yapabilecekler.
İşin güzel yanı myDexChain projesi temel eğitimlerin ücretsiz olarak katılımcılara sunulmasını istiyor. Bununla beraber akademiler katılımcıları için faydalı araç, gereç ve hizmetler kullanıma sunarak ya da “Sunum Teknikleri”, “myDexChain’e Yazılım Geliştirme” gibi kimi ekstrem dersler için ücret talep edebilecekler. Bu doğrultuda blokzincir felsefesine sadık kalarak akademilerin özerk birer yapı olması hedefleniyor. Nasıl arzu eden kişi, şu ya da bu marketten alış veriş yapabiliyorsa, aynı şekilde istediği akademide eğitim alarak akıllı sözleşme yapma yetkisine hak kazanabilecek.
Peki Akademilerin Kazancı Ne Olacak?
Akademiler temel eğitimlerini vererek sahaya yönlendirdikleri kişilerin gerçekleştirdiği işlemler üzerinden belirli bir fee alacaklar. Bu fee yine myDexChain Github üzerinden yayınlanacak kurallarla belirlenecek.
Akademilerin Projeye En Önemli Katkısı Ne Olacak?
Bu soru şöyle değerlendirilebilir. Dünyanın dört bir yanındaki insanlara lokal bir alandan ulaşmak yerine farklı ülkelerde kurulmuş ayrı akademiler ile myDexChain kripto ağı daha kısa sürede ve daha işlev görecek şekilde anlatılmış olacak.
Yakın bir gelecekte akademilerden oluşturulan bir konsorsiyum yapılandırılarak her bir akademinin doğru işleyişinin denetleme görevi bu konsorsiyuma devredilecek. Her akademi kendi işleyişinden sorumlu olduğu gibi diğer akademilerin doğru işlemesinde de söz sahibi olmuş olacak.
Tüm bu çalışmalar daha çok insana, daha çok verim ve kolaylıkla geleceği sunmak adına planlandı. myDexChain’e gönül veren her bir kişinin, artık yapması gereken sunulan bilgileri takip etmek ve geleceğin teknolojisi olan blokzincir ve myDexChain hakkında olabildiğince donanım sahibi olmaktır.